Hvad er et undergulv?

Der findes typer af gulve, der har brug for at have et undergulv under sig. Det skyldes at disse typer af gulve, ofte vil være så tynde, at de ikke alene kan bære vægten fra mennesker og møbler. 

Gulve der har behov for et undergulv, kaldes i de fleste tilfælde for svømmende eller flydende gulve. Det skyldes at gulvet lægges “flydende” oven på undergulvet – altså limes eller sømmes gulvet ikke fast, men er placeret løst på undergulvet. 

undergulv

Brug for ET NYT UNDERGULV?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på undergulve og andre håndværkeropgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvornår er der behov for et undergulv

Ovenstående lyder måske tosset. Hvorfor giver det mening at få lagt et gulv, der i teorien ikke er hverken limet eller skruet fast? Det gør det faktisk i flere tilfælde. En af de helt store fordele ved flydende gulve er nemlig, at de kan lægges frit. Det betyder først og fremmest at det ofte er et billigere alternativ end bærende gulve som plankegulvet. Ligeledes betyder det, at gulvet er nemt at udskifte, hvis der eksempelvis er meget slid på enkelte områder.

Gulvet kan bruges på områder hvor et eksisterende undergulv ikke er det pæneste. Har du eksempelvis fået lavet et eksisterende betongulv? Så kan et flydende gulv være en billig og pæn løsning – der kan holde i mange år.

Hvis du ønsker at få lagt gulvtyper som klikgulv eller laminatgulv, så er dette typer af gulve, der har behov for et undergulv. Undergulvet kan enten bestå af beton i eksempelvis kældre, men et alternativ i byggerier kan være undergulv plader. Det er en særlig type af plade, der er beregnet til at placeres oven på de bærende bjælker, hvorefter eksempelvis laminatgulvet kan lægges frit oven på dette undergulv.

Undergulv og gulvvarme - hvordan hænger det sammen

Ønsker du at få etableret gulvvarme, så er netop undergulvet uundgåeligt. Når gulvvarmen lægges som rør, vandet løber igennem, så skal disse slanger naturligvis placeres i en form for “kasse” eller fundament.

Som udgangspunkt er der to måder at gøre dette på. Enten støbes slangerne til gulvvarmen ind i fundamentet, hvorefter der placeres et flydende gulv oven på. Alternativt kan der lægges særligt plader som undergulv, hvor der er “graveret” plads ind, til at slangerne kan løbe i selve undergulvet. 

Det smarte ved at have et flydende gulv oven på sit undergulv – og sin gulvvarme – det er at netop et flydende gulv ikke er fastmonteret. Altså kan gulvet udvide sig en smule og arbejde, når varmen i perioder bliver skruet ekstra op. Her vil fastskruet træ der arbejder, potentielt slå flere revner.

undergulv

Værd at vide om undergulve

Uagtet hvilken type af gulv du skal have lagt, er det vigtigt at opbygningen foretages korrekt. Skal du have lavet et bærende gulv, så skal dette monteres korrekt og have den korrekte tykkelse. Skal du have lagt et ikke-bærende gulv, som et svømmende gulv er? Så kræver det at der ligeldes vælges et korrekt, bærende underlag. 

Vælger du at benytte et gulvfirma, så vil du uden tvivl kunne få den rigtige vejleding og assistance af netop en professionel gulvlægger. Ønsker du at udføre arbejdet selv, så er det dog vigtigt at du er ekstremt opmærksom på at udføre og montere gulvet korrekt. Det gælder blandt andet, at underlaget til et svømmende / flydende gulv, skal være plant og stærkt. Det er naturligvis også et krav, at der benyttes materialer beregnet til formalet. 

Når selve gulvet skal lægges, så sørg for at undergulvet er plant. Hvis undergulvet ikke ligger plant, vil der med tiden opstå revner og lignende problemer, da ujævnhederne fordeler belastningen på gulvet skævt. Ligeledes bør der være en smule afstand ind til væggen, for at det flydende gulv kan arbejde når dette påvirkes af varmen.  I forbindelse med selve monteringen så undgå gerne et alt for fugtigt miljø. Vådt tøj eller frisk maling kan afgive fugt, hvilket er et problem. 

Afhængigt af gulv og undergulv, bebyggelse og etage kan det være nødvendigt, at benytte forskellige typer af fugtspærre mellem undergulvet og det nye gulv. Denne type sikrer at gulvet er beskyttet mod fugt. Udfører du selv arbejdet, bør du sikre dig korrekt vejledning omkring hele processen – vi anbefaler ved gulvarbejde, at der indhentes 3 uforpligtende tilbud fra en fagmand. 

FÅ LAVET UNDERGULV AF EN FAGMAND

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Antal stemmer 0

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?