Flydende gulv - Alt du skal vide om flydende gulve!

Undrer du dig også over, hvad pokker sådan et flydende gulv egentlig er? Gulvtypen kaldes også for et svømmende gulv, og er rent faktisk at finde i mange danske hjem. Det kan være en billigere løsning i mange tilfælde, men der er enkelte faldgrupper du bør undgå.

I dette indlæg gør vi dig klogere på flydende gulve. Vi ser nærmere på hvilke overvejelser du bør gøre dig, hvornår det er smart, hvordan det lægges, hvad du bør undgå, hvad et undergulv egentlig er – og meget mere!

Flydende gulv

Nyt flydende gulv?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på flydende gulve.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

MODTAG TILBUD:

Hvad er et flydende gulv?

Et flydende gulv kaldes ligeledes for et svømmende gulv. At gulvet kaldes for flydende hentyder til, at gulvet er hvad der kaldes for et “ikke-bærende” gulv. Det betyder altså at belægningen lægges frit oven på et underlag, hvilket kaldes for undergulvet. Sagt med andre ord er  et flydende gulv altså et gulv, der lægger løst på et andet underlag. Gulvet kan ikke lægges uden undergulv, da et flydende gulv i sig selv ikke kan bære den vægt det potentielt udsættes for.

Et flydende gulv er et billigt alternativ, eller “make up” der kan lægges som et nyt lag, på et eksisterende undergulv, hvis dette er plant. Det kan ligeledes bruges som afslutning på et betongulv med gulvvarme, eller som erstatning for et eksisterende, svømmende gulv. Det er altså praktisk hvis du ønsker en hurtig og billig løsning, hvis du har dyr der slider på gulvet, hvis du skal have en billig løsning før der skal sælges eller ønsker gulvvarme.

Sådan lægges svømmende gulve

Et flydende eller svømmende gulv skal altid lægges på et dertil beregnet underlag. Gulvtypen skal lægges frit, uden søm eller lim, hvorfor det er vigtigt at have styr på denne del. Overordnet er det vigtigste, at underlaget skal være plant og stærkt. Husk på at gulvet skal kunne holde til vægten fra dig, alle dine gæster, dine møbler, din hund og hvem der ellers bevæger sig rundt i din stue.

Da gulvet placeres uden montering, vil dette potentielt blive ødelagt, hvis ikke det monteres på et plant underlag. Er du rigtig uheldig, så begynder gulvet at revne og herefter skal arbejdes laves om. Det bedste underlag er i mange tilfælde beton, der vil være helt plant. Alternativt kan undergulve i form af træplader skabt til formålet, være gode løsninger som værende undergulv.

Før du får lagt et svømmende gulv, bør du have en dialog med en erfaren gulvlægger. Her kan du få rådgivning omkring den bedst holdbare løsning og investering, afhængigt af din aktuelle situation. Der skal blandt andet tages højde for gulvtykkelsen, luftfugtighed, fugtspærre og korrekt opmåling til væggene.

Flydende gulv med gulvvarme - kan man det?

Et flydende gulv vil ofte være den bedste løsning, hvis det ønskes at etablere gulvvarme. 

Det flydende gulv kan både monteres på et undlæggende betongulv, hvor gulvvarmen er støbt ind i betonen. Alternativt kan det flydende gulv lægges på et særligt undergulv, hvor der er fræset ud til gulvvarme. Ønsker du et bærende gulv, så er sidste fremgangsmåde den rette løsning for dig. 

Hvor det bærende gulv fastmonteres på bjælker eller strøer, lægges svømmende gulve løst oven på undergulvet. Ved et svømmende eller flydende gulv, har træet muligheden for, bedre at arbejde med varmen, når træet udvider sig og trækker sig sammen, ved forskellig varmepåvirkning. Ønsker du at finde det bedste gulv til gulvvarme, så er det altid en god idé, at høre gulvlæggeren om hvilke muligheder du har – med dertilhørende professionel vurdering.

Flydende gulve

Flydende gulv pris - hvad koster det?

Prisen på et svømmende gulv, også kaldet et flydende gulv, varierer bredt. Det afhænger blandt andet af det samlede antal kvadratmeter der skal laves. Endvidere om der skal laves gulvvarme under, om undergulvet er klar til montering af et flydende gulv og meget andet.

For at få den bedste pris på dit nye gulv, så anbefaler vi at du indhenter 3 uforpligtende tilbud på din opgave. Det kan gøres 100% gratis, uden forpligtelser, uanset om tilbuddene accepteres eller afvises. Du får altså en idé om prisen og kompleksiteten på din opgave, fra erfarende håndværkere, til en fornuftig håndværkerpris

Flydende gulv knirker

Hvis dit svømmende gulv knirker, så skyldes det gnidninger eller friktion mellem brædderne. Det kan være dit svømmende gulv der har løsnet sig, eller også kan det være det underlæggende og bærende gulv, der har løsnet sig, hvorfor det skaber muligheden for friktion og bevægelse. Tag et nærmere kig på området og undersøg, hvorvidt brættet eventuelt sidder bare en smule løst.

På et bærende gulv kan problemet ofte løses via en ny skrue eller anden fastmontering. Ved et svømmende gulv kan problemet løses på samme måde, hvis det er undergulvet der har løsnet sig. Er det selve det svømmende gulv der knirker og bevæger sig, så bør du undersøge om gulvets brædder sidder tæt og fast sammen. Alternativt og mere besværligt kan det være nødvendigt at fjerne dele af det flydende gulv, og undersøge om undergulvet er plant.

Vil du vide mere, så læs vores indlæg om knirkende gulve.

Et flydende gulv kan som udgangspunkt godt klare vægten fra tungere møbler som eksempelvis familiens spisebord eller sofaen. Gulvet er dog ikke beregnet til at tungere elementer som et helt køkken eller familiens støbejernsbrændeovn monteres på dette. Gulvet må aldrig låses fast af møblet, ligesom der ikke på andre måder må fastlåses med tunge skabe, der ligeldes monteres til væggen eller lignende. Låses gulvet fast, så kan det gå op i samlingerne på længere sigt.

Et køkken må aldrig monteres oven på et flydende gulv. Gulvet skal kunne arbejde, hvorfor det ikke må holdes fast af tunge genstande som køkkenet bestemt er. Normalt fritskæres gulvet langs køkkenets sokkel. Står køkkenet på fødder er det nemt at køre gulvet ind, men er der tale om en “fast” sokkel, så er dette en smule mere besværligt. Et køkken på laminatgulv eller et køkken på flydende gulv er altså et no-go.

Helt optimalt monteres et flydende gulv på beton. Netop beton har en god evne til at danne et jævnt underlag for det flydende gulv, hvilket gør det nemt at montere og sørger for at dette forbliver plant og dermed holder længe. Ønsker du gulvvarme er det ligeledes muligt, at dette støbes ind i betonfundamentet, hvorefter det flydende gulv kan monteres oven på. 

Et svømmende gulv er et gulv, der lægges frit oven på et eksisterende undergulv. Gulvet er altså svømmende, da det “flyder” oven på det underlæggende gulv. Et svømmende gulv kaldes ligeledes for et flydende gulv.

FÅ LAVET DIT FLYDENDE GULV AF EN FAGMAND!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?