Hvordan maler man køkkenlåger - EN A-Z Guide

Et slidt køkken kan hurtigt få et hurtigt løft ved maling af køkkenlåger. Det er køkkenets største facader, hvorfor en genopfriskning eller udskiftning af farven virkelig gør en forskel. Da køkkenet er et sted hvor mange danskere ofte befinder sig, vil netop tiden og investering i et pænere køkken ofte være godt givet ud.

Det kan måske virke uoverskueligt at komme i gang, men når først du har taget det første skridt, så er arbejdet faktisk forholdsvis simpelt. Helt simpelt så består arbejdet i afmontering, rengøring, klargøring, maling og genmontering. Så, hvordan maler man køkkenlåger? Det ser vi nærmere på i dette indlæg!

Malet køkken

Gør lågerne i dit køkken klar til maling

Første skridt på rejsen mod nymalede køkkenlåger er at afmontere dem. At forsøge sig med maling på monterede låger kan være fristende, men i sidste ende bliver resultatet markant bedre, hvis du bruger den ekstra tid på lige at pille lågerne ned. Skru lågerne ned og placer dem på et fast underlag, så du efterfølgende kan arbejde på og omkring lågerne. Det kan være en god idé at dække af, så du kan arbejde uden bekymringer for omgivelserne omkring.

Med lågerne placeret på underlaget, er det nu tid til afmontering af hængsler, håndtag eller greb på dine køkkenlåger. Det kan gøres hurtigt og sparer dig for meget tid i sidste ende. Der er ikke noget mere irriterende, end en streg maling på håndtaget, som efterfølgende er svært at få af. Af denne simple grund bør du altså fjerne alt det, som ikke skal males i de kommende trin.

Med lågerne klar til maling er det nu tid til at overveje, om der eventuelt er behov for spartel eller anden reparation. Er der sprækker eller gamle huller, så kan det være oplagt at få disse fyldt ud med en velegnet spartelmasse. Når spartelmassen er tørret ind, så bør der slibes efter med sandpapir omkring korn 100-200. Der slibes for at jævne overfladen, så spartelmassens kanter ikke ses gennem den senere maling.

Det er nu tid til det afsluttende trin, før vi kan kaste os ud i selve maleprocessen. Overfladen skal rengøres, så denne er ren og modtagelig for den nye behandling. Ved at være grundig med rengøringen sikres det, at den nye overflade ikke udsættes for gammel nikotin, svans eller fedtpletter. Arbejder du med meget snavsede låger, så kan det være en idé også at rengøre disse en smule, før processen med spartel.

Mal dine køkkenlåger - vælg den rette spartel og maling

Dine låger er nu fuldstændig klargjorte. De er placeret på underlaget, de er spartlede og de er rengjorte. Sagt med andre ord er de klar til at få et godt lag grunder. Netop grunderen bruges for at sikre malingens vedhæftning og er altså en super god idé, hvis du i sidste ende ønsker det optimale resultat ved maling af køkkenlåger.

Ved arbejde med særlige typer af træ, kan det være en god idé at bruge en særlig grunder. Er der eksempelvis mange knaster, så kan en knast- og spærregrunder benyttes. Er træet bejdset, så kan en regulær spærregrunder bruges. Bruger du ikke en professionel maler til udførsel af opgaven, så kan din lokale farvehandler absolut være behjælpelig med valget af korrekt grunder og maling.

Ligesom valget af grunder er vigtigt, så er selve malingen naturligvis også. Køkkenet er et rum hvori der arbejdes, hvorfor det er en god idé at bruge en slidstærk maling. Når vi taler om netop slidstærk maling, så er glasen her afgørende. En høj glans indikerer nemlig at malingen bedre kan modstår slid, ligesom den er lettere at rengøre løbende. En kvalitetsmaling med høj glans, gerne 50+, er altså væsentligt ved maling af køkken og- eller køkkenlåger.

malet køkken

Sådan maler du dine køkkenlåger

Når du maler dine køkkenlåger, så skal de som udgangspunkt have to lag. I sidste ende vil de altså have fået grunder samt to lag af rigtig maling, hvoraf det ene lag ofte kaldes for mellemmaling, og det andet lag giver den afsluttede finish. Husk på at dit køkken skal være slidstærkt og ofte bruges meget. Netop derfor er det en god idé, at sørge for at køkkenlågerne er dækket med to lag slidstærk maling, selvom et måske ser ud til at dække. Sådan sikrer du dig at resultatet holder i mange år fremadrettet.

Sørg for at følge instruktionerne på den maling du køber. Malingen skal have lov til at tørre, før du maler lag nummer to. Hvis overfladen efter første lag er grov, så kan du vælge at slibe overfladen med fint sandpapir, før du maler andet lag maling på. Sådan skabes en blank og flot overflade i sidste ende. Vælger du at gøre dette, så sørg for at rense overfladen godt af, før andet lag males på køkkenlågerne.

Når du maler så start med din pensel. Denne bruges til at nå hjørner og kanter, samt lågens eventuelle detaljer. Efterfølgende kan det være en fordel at male med en rulle. Sørg for at rulle hele lågen – også gerne der hvor penslen har været – for at skabe et ensartet resultat over hele lågen. Glem ikke indersiden og siderne på lågen, da der ellers vil opstå en tydelig kontrast.

Dine låger er nu malede. Det er vigtigt at de får lov til at tørre helt, før du forsøger at montere disse. Vær forsigtig når du efterfølgende genmonterer beslag og håndtag, da skrammer og ridser er det sidste vi ønsker på de nymalede køkkenlåger. Med beslag og greb på plads, er det nu tid til at montere lågerne på ny. Tillykke med dine nymalede køkkenlåger!

Maling af køkkenlåger pris

Der er flere ting som skal tages med i overvejelserne, når det kommer til prisen på maling af køkkenlåger. Tager vi udgangspunkt i at du maler selv, så skal du bruge følgende ting: 

  • Værktøj til afmontering
  • Afdækning
  • Spartelmasse & spartel
  • Sandpapir (korn 100-200)
  • Grundrens
  • Grunder i god kvalitet
  • Maling i glans 50+
  • Malerrulle, pensel og evt. malerbakke

Har du intet af ovenstående i forvejen, så kan det blive en omkostningstung affære. Mange af os har dog en eller flere ting i hjemmet på forhånd, hvilket naturligvis har en indflydelse på den endelige pris.

Kan man male højglans køkkenlåger?

Man kan som udgangspunkt godt male højglans køkkenlåger. Har de blot fået lag oven på en maling af høj kvalitet, kræver det i alt sin simpelthed et større slibearbejde og forberedelse, før lågerne kan males på ny. 

Højglans kan dog også fremgå i form af laminat, folie og melamin. Denne type af låger kan være svære at male på, hvorfor de alternativt kan overvejes at skifte fronterne i køkkenet. 

Det er svært at få maling til at hæfte på ovenstående type af køkkenlåger, hvorfor du risikerer at malingen skaller af. Ønsker du at give det et forsøg alligevel, så sørg for at gøre forarbejdet grundigt. Brug en god grunder (hæftegrunder), som er velegnet til overflader som har dårlig evne til vedhæftning. 

Maling til køkkenlåger som spray er sjældent en god idé. Brug i stedet en maling af god kvalitet og allier dig gerne med din lokale farvehandler, hvis ikke du i stedet bruger en professionel maler til opgaven. 

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 4 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?