Den store guide til stoppede og lugtende afløb

Du kender det måske? Vandet i badet, håndvasken eller køkkenvasken synker langsommere og langsommere ned. Potentielt lugter din vask, når den ikke bliver brugt, og desuden går der kortere og kortere tid, før vandet ikke længere kan forsvinde væk når vandet løber.

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvordan man renser et stoppet afløb. Desuden hvad du gør ved at afløb der lugter, samt hvordan det efter rensning af afløbet, kan vedligeholdes løbende. Sådan så du slipper for den pludselige irritation. Vi gennemgår stoppede  bruse- og gulvafløb, køkken- og håndvaske samt rens af vandlås,  toilet og opvaskemaskine.

Stoppet afløb

Hvordan renser man et afløb?

Helt simpelt vil det ofte være os selv der er skyldige, når afløbet er stoppet. På badeværelset vil det ofte være skidt og snavs, samt hår, der er skyld i en løbende tilstopning af riste og afløb. I køkkenet vil fedt og madrester ligeledes være de store syndere, der pludselig kan få vandet til at forsvinde lidt for langsomt i køkkenvasken.

Uanset om du har et stoppet bruseafløb, en stoppet toiletvask, en stoppet køkkenvask, et stoppet toilet, en stoppet opvaskemaskine eller noget helt sjette, så vil løsningsprocessen overordnet være den samme. Herunder gennemgår vi rensningen af forskellige afløb, baseret på netop dit problem. Skulle du fortsat have problemer efterfølgende, så kan det være nødvendigt at kontakte et professionelt VVS firma, så dit stoppede afløb kan blive funktionsdygtigt igen.

Stoppet gulvafløb eller bruseafløb på badeværelset

Hvordan renser man afløb på badeværelse? Typisk vil problemet ved gulv eller bruseafløb findes i, at hår og sæberester løbende stopper afløbet mere og mere til. Det kan være skyld i at vandet ikke forsvinder ned i afløbet. Ligeledes kan et stoppet gulvafløb være kilden til kraftig lugt, da der løbende vil dannes bakterier som lever af hår- og sæberester.

Har du et stoppet gulvafløb eller bruseafløb? Så er her den overordnede løsning på dit problem:

 1. Afmonter først risten i dit gulv- eller bruseafløb. Denne sidder oftest løs, hvorfor den kan vippes op med en skruetrækker. Er den fastmonteret med skruer? Så skru skruerne af forsigtigt – og pas på at de ikke ryger ned i afløbet. 

 2. Nede i afløbet vil der oftest være det der kaldes en afløbsskål. Denne kan tages op, hvorefter den kan renses under bruser eller i håndvasken. Fjern gerne det værste skidt og hår med fingrene, så dette ikke blot tilføres håndvaskens afløb efterfølgende. Det kan være en god ide at bruge handsker, da afløbet ofte er lugtende og ulækkert. Når skålen er renset godt, så lægges denne til side, hvorefter vi går tilbage til arbejdet med selve afløbet.

 3. Nede i afløbet kan du rense med vand og sæbe, samt en børste eller lignende til at skrubbe af. Sørg gerne for at komme længst muligt ned. Dette vil skabe et resultat der holder i længere tid. Du kan eventuelt bruge dit brusehoved til at spule afløbet godt og grundigt, hvis muligt.

 4. Er afløbet fortsat medtaget, så kan du benytte varmt vand til at få fjernet og opløst bakterier og fedtrester. Afslutningsvis monteres afløbsskålen, hvorefter resten ligeledes kan monteres igen. Vandet burde nu have fri passage, og dit afløb er klar til at arbejde for dig igen.

Såfremt dit afløb fortsat er stoppet, selvom du har renset og fjernet det synlige snavs, fedt eller hår, så kan det være stoppet så langt nede, at du ikke selv har mulighed for at gøre noget. I dette tilfælde vil det oftest kræve en professionel VVS’er, der kan være behjælpelig med en grundig rensning længere nede i afløbet eller via en faldstammerenovering.

Stoppet håndvask eller stoppet køkkenvask

Ser vi bort af tilstoppede gulvafløb, så er vasken i særligt badeværelset, men ligeledes køkkenet ofte et sted, hvor tilstopning sker. Dette skyldes oftest sæberester, madrester eller overskydende creme, voks og hvad der ellers ender i vores afløb. 

Vil vandet ikke løbe ud af din vask, så start med at forsøge at trække bundventilen i dit afløb helt op. Dette bør få vandet til at løbe ud af din vask. Bundventilen sidder ofte som en del af din “afløbsrist” i bunden af vasken. Fjern eventuelt hår, madrester eller andet og vask bundventilen godt og grundigt. 

Har du ikke en bundventil, eller løser ovenstående ikke problemet? Så er det med stor sandsynlighed en stoppet vandlås der er problemet. Og hvad gør man ved en stoppet vandlås? Afprøv nedenstående metoder:

 1. Afmonter din bundventil hvis der er en.

   

 2. Hæld meget varmt vand (Næsten kogende) ned  vasken.

   

 3. Dette kan potentielt afløse problemet eller afhjælpe en smule. Er problemet der fortsat? forsøg at benytte en svupper til at skabe tryk i afløbet, så proppen kan skubbes ud af vandlåsen.

Løser ovenstående ikke dit problem? Så kan det være nødvendigt at lave en rensning af din vandlås. Det er muligt at gøre dette selve, og alternativt klares det nemt af en VVS’er.

Rensning af vandlås - sådan gør du!

Under vasken vil der være hvad der kaldes en vandlås. Røret går fra afløbet og ned, hvorefter det drejer og nærmest danner et ‘U’.

Formålet med dette er, at der altid vil være vand i ‘U’ stykket. Vandet i låsen sørger for, at der ikke trænger lugt op fra afløbet, men kan ligeledes være et perfekt samlingssted for skidt og snavs. 

Du kan forsøge med et tyndt stykke wire, eller lignende rensebånd hvis du har dette i hjemmet. Ofte vil det dog være mest sikkert, at adskille vandlåsen og tømme denne for hår og andet skidt.

 

Håndværker pris

Når du adskiller denne, så vil det ofte være forholdsvis simpelt. Vær blot opmærksom på, at det vand der er i låsen, naturligvis vil ryg ud, når denne adskilles. Placer gerne en spand og et par klude, så vandet kan fanges, frem for at ryge ud i hele badeværelset eller på dit pæne badeværelsesmøbel.

Særligt med de nye badeværelsesmøbler kan det være svært at komme til. er der skuffer eller låger i vejen, kan det være nødvendigt at fjerne disse sammen med bagbeklædningen. Dette varierer dog i den enkelte sag.

Virker ovenstående ikke, eller er arbejdet for uoverskueligt? Så anbefaler vi, at du benytter en fagmand til løsning af opgaven.

Stoppet toilet - hvad nu?

Et stoppet toilet kan være ubehageligt og super irriterende. Står du med at pludseligt tilstoppet toilet, så kommer her et par løsningsforslag du kan afprøve, før der eventuelt ringes til et VVS firma.

 1. Forsøg eventuelt at fjerne papirrester med toiletbørsten, hvis du netop har brugt lidt for meget papir. Er problemet pludseligt opstået? Så kan dette være en hurtig løsning.

   

 2. Virker ovenstående ikke? Så gå på jagt efter en svupper. Ved at svuppe, kan der skabes et overtryk i afløbet. Tryk kan være med til at løse de rester eller det papir, der har sat sig fast i toilettet. Har du ikke en svupper? Så kan toiletbørsten potentielt bruges som et lidt ringere alternativ.

   

 3. Er der en smule afløb i toilettet? Så forsøg med et par kander kogende vand, når toilettet har fjernet størstedelen af det kolde vand. Dette kan være med til at løsne op og afhælpe problemet, hvis bare en smule varmt vand får lov at sive igennem.

   

 4. Hjælper den kogende vand ikke? Så forsøg med lidt opvaskemiddel, efterfulgt af mere kogende vand. Dette kan ved gentagne forsøg i mange tilfælde få bugt med klumper af hår og fedtstopper.

Virker ovenstående ikke? Så kan du forsøge med et aflangt stykke wire eller ståltråd. Har du ikke dette på lager i husstanden? Så anbefaler vi at du kontakter en professionel VVS’er.

Rensning af afløb - opvaskemaskine

Er afløbet fra din opvaskemaskine stoppet? Så findes løsningen ofte i selve opgavskemaskinen. I bunden af maskinen vil du finde en rist eller en si, der kan åbnes og renses. Dette vil oftest løse problemet, da denne opfanger fedt og madrester.

Virker ovenstående ikke? Så efterse hvis muligt opvaskemaskinens afløb. Afløbet fra opvaskemaskinen vil være en slange, der tilsluttes køkkenvaskens afløb. Kontroller for ujævnheder, knuder eller andet ualmindeligt på slangen.

Du kan eventuelt kontrollere om hele afløbet virker, ved at hælde vand i håndvasken. Er dette problemet? Så er det vandlåsen ved afløbet der bør renses. Virker ovenstående ikke, så anbefales det at benytte et professionelt VVS firma.

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Antal stemmer 0

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?