Plankegulv - Når dit nye gulv skal holde i evigheder!

For mange mennesker er netop plankegulvet det, der forbindes med værende et rigtigt trægulv. Et plankegulv er yderst holdbart og er det klassiske valg, når der skal lægges et bærende gulv. Gulvet er ikke den billigste gulvtype, men kan potentielt holde i evigheder, hvis der passes ordentligt på det. 

Gulvet er yderst holdbart og tilfører rummet et klassisk udseende. Plankerne fremstår oftest som værende en smule brede, samt fuldstændig lige. Gulvet fremstår forholdsvis neutralt, men kan behandles eller males for at tilføre en bestemt stil eller stemning i boligen. Normalt behandles plankegulve med olie- eller lak. Der kan ligeledes lægges et skibsplankegulv, hvor mellemrummet fyldes med gummefuger.

Plankegulv

FÅ HJÆLP FRA EN dygtig FAGMAND

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvad er et plankegulv?

Et plankegulv er for mange den klassiske form for gulv. Det består af gulvbrædder der lægges som brede, lige planker. Oftest kommer gulvet i form af enten massivt egetræ eller massiv fyr, hvilket vil sige at gulvets brædder er et stykke træ, frem for andre typer, der kan laves i flere “stave” eller lag. Plankegulvet er et bærende gulv, der modsat flydende gulve kan lægges direkte på husets strøer. Netop det massive stykke træ sikrer høj kvalitet og mange års holdbarhed.

Da gulvet er massivt betyder dette ligeledes, at prisen næppe vil være den laveste. Til gengæld får du et kvalitetsgulv i bedste kaliber, hvilket ligeledes betyder at dette vil holde i mange år fremad – potentielt længere tid end du er i live. Skulle gulvet trænge til en overhaling i fremtiden? Så er det ligeledes muligt både at få udført en overfladisk gulvafslibning, eller en mere dybdegående gulvafhøvling, hvorefter gulvet igen kan behandles og vil fremstå nærmest nyt.

Du bør overveje hvor længe du har tænkt dig at blive boende, hvis du vælger at få lagt et nyt trægulv. Det kan være nødvendigt, hvis det tidligere bærende gulv er slidt op, men alternativt kan billigere løsninger som laminatgulv eller vinylgulv være et mere økonomisk alternativ. Vælger du at få lavet et nyt plankegulv, så skal det altså gerne enten være fordi du ønsker at få et holdbart gulv af høj kvalitet, der øger værdien på boligen og som vil holde de næste 50-100 år.

Hvad koster et plankegulv?

Prisen på et nyt plankegulv kan variere bredt. Det primære udsving baseres på, om netop plankegulvet skal være i massivt træ, eller opbygget som lamel. Endvidere hvilket type af træ du ønsker at få lagt, samt hvor stort et areal der skal laves. Vi anbefaler altid, at du indhenter 3 uforpligtende tilbud, før du vælger en gulvlægger til din opgave. Her er ofte mange penge at spare. Er du omvendt ikke tilfreds med tilbuddene? Så er det fuldstændig omkostningsfrit at takke nej ligeledes.

Du kan være heldig at finde et billigt plankegulv som restprodukt, eller som overskud fra butikker der skal lukke, har købt for stort ind eller noget helt fjerde. Sørg dog for at kontrollere gulvet godt, da plankegulv er en stor investering, der vil være at finde i din bolig mange år fremadrettet.

Har du tid og lyst kan det ligeledes være muligt, at finde et tidligere trægulv der sælges brugt. Det lyder måske tosset, men slibes eller afhøvles dette, kan du stå tilbage med et billigt plankegulv til en god pris.

Ønsker du at få hjælp fra et professionelt gulvlægger firma? Så er der ligeledes et bredt udvalg af muligheder. Netop på grund af de mange firmaer, anbefales det at indhente flere tilbud på opgaven. Det kan eksempelvis gøres via vores samarbejdspartner 3byggetilbud. 

Plankegulve

Hvis du er på jagt efter et billigt trægulv, så bør du se på andet end plankegulve. Afhængigt af træsorter, behandlinger og meget andet, kan prisen svinge bredt fra omkring 300 kroner pr. m2., helt op til over 1000 kroner, pr. m2.
 Ved dyreste valgmulighed får du dog et gulv i højeste kvalitet, du kan gå på i resten af dit liv. Sørg gerne for at få en samlet pris på opgaven, inklusiv materialer, når du indhenter tilbud på plankegulve fra gulvlæggeren. Indhent endvidere flere tilbud og tjek anmeldelserne på virksomheden, før du accepteret en opgave eller et givet tilbud.

Er du nysgerrig på hvad forskellige typer af gulve vil koste? Prøv vores gulvberegner! Udregn plankegulv pris pr. m2, samlet pris og meget mere.

Behandling af plankegulvet

Der findes flere forskellige måder at beskytte og forlænge livet på plankegulve. Lak er blandt de mest populære og holdbare løsninger, der ligeledes fås i flere forskellige varianter. Du kan blandt andet få behandlet dit plankegulv med glansfuld eller mat lak, der efterlader gulvet med to fuldstændig forskellige udtryk. Lak fås generelt med forskellig glans, hvilket du skal overveje når du skal tage valget. Her vil en professionel gulvlægger ligeledes kunne rådgive dig, samt fremvise tidligere udførte opgaver som inspiration.

Du kan ligeledes behandle dit plankegulv med olie. Dette giver plankegulvet en dybere glød, hvor også naturlige egenskaber som eksempelvis åretegninger kommer til udtryk. Er gulvet olieret er det nemmere et “pletbehandle” på slidte arealer, som eksempelvis entreer eller midten af stuens gulv, hvor der generelt bliver gået mere rundt. Ved en lakbehandling kræves det i de fleste tilfælde, at hele gulvet skal slibes ned, før der kan påføres en ny omgang lak igen.

Vedligehold og indretning med plankegulve

Et trægulv vil naturligt slides løbende, hvorfor du vil ende ud med et unik gulv. Det er op til dig om gulvet skal holdes nyt og “stramt” at se på, eller om gulvet godt må få opbygget en naturlig patina i form af slid og et mere unikt udseende, i takt med at træet bliver brugt. Netop karakteren ved massive plankegulv er noget af det, der gør dem så unikke. At få gulvet slebet eller høvlet med større mellemrum vil ligeledes være ensbetydende med, at gulvet i sidste ende vil have en længere levetid. Du kan ligeledes være uheldig at opleve knirkende gulve, men dette kan i mange tilfælde løses ved simpelt at slå nye søm i gulvet, eller at banke de gamle på plads. Er problemet slemt, så kan en gulvlægger nemt proppe gulvet, hvorefter den irriterende knirken er væk på ny. 

Din individuelle stil er unik. Om gulvet skal have patina eller skal fremstå som værende nyt, er helt op til dig. Et trægulv kan overvejende slibes gentagende gange, da der kun fjernes et mindre lag. Er gulvet hårdt medtaget, kan der i stedet foretages en gulvafhøvling, der dog fjerner et større lag, hvorfor dette ikke bør gøres for ofte. Afslutningsvis er det op til dig, hvilken type behandling du ønsker at bruge på gulvet.

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?