Mal udendørs - det skal du overveje!

Det sker år efter år. Sommerhalvåret er i sigte, hvorfor det er ved at være tid til at male udendørs. Hvornår maler man udendørs? Det kan være det store spørgsmål.

Mange af os glæder os til at komme ud i det gode sommervejr, med grillen tændt og gode aftener i vente. Af samme årsag kan det krible i fingrene, for at få lov til at gøre udearealerne klar.

Måske det er facaden der trænger til en klat maling, hegnet der skal genopfriskes eller vinduerne der lige skal have en klat maling? Uanset hvad, så får du her svaret på hvordan og hvornår man maler udendørs – og hvordan det gøres bedst.

Hvornår maler man udendørs

Hjælp til udendørs malearbejde?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvornår maler man udendørs?

Det er ikke nødvendigvis smart at male, bare fordi vejret begynder at blive en smule bedre. Selvom vi i både marts og april ser forbedringer i sol såvel som temperatur, så er vejret ikke nødvendigvis optimalt, når det kommer til malerprojekter. 

Hvornår maler man udendørs? Det gøres bedst i månederne maj, juni, juli og august, da vejret her er både tørt og lunt. I månederne op til og i de efterfølgende måneder kan det måske også gå an, men i så fald vil det være år, hvor vejret i en periode er ekstra godt. Vælger du at trodse vejret, så risikerer du fugt i luften, hvilket i sidste ende vil resultere i et dårligere resultat, når du maler udendørs. Skal du male, så tjek derfor vejrudsigten. Er vejret tørt og lunt i længere tid, så er du klar til at gå i krig. Er du utålmodig, så kan maling af køkkenlåger eksempelvis være et godt opvarmningsprojekt!

Men hvad betyder tørt og lunt egentlig? Hvornår maler man udendørs med de bedste resultater? Tjek gerne vejrudsigten de kommende dage og vær sikker på, at dagene er lune – inklusiv aften og nat. Luftfugtigheden bør ikke være for høj, og temperaturen bør befinde sig et sted mellem 10 og 25 grader. Enkelte typer af maling kan bruges ved lavere eller højere temperaturer, men dette er en fin grundregel. Vælger du at benytte en professionel maler, så kan du trygt overlade bekymringerne til ham eller hende i stedet.

Det skal du være opmærksom på før du maler udendørs

Der er en række ting som du skal overveje, når du ønsker at male udendørs. Uanset om det er maling af facade, træværket, vinduerne eller noget helt fjerde, så er følgende ting værd at have i mente. Vælger du at udføre malerarbejdet uanset, så risikerer du at resultatet vil afspejle dette. Fugtige overflader eller træ der har fået fugt, risikerer at få malingen til at skalle eller hæfte dårligt, hvorfor arbejdet kun i kort til vil være pænt, hvis ikke frustrationerne og udfordringerne med det samme får dig til at fortyde. Skal du male udendørs, så vær derfor særligt opmærksom på de tre nedenstående punkter:

OVerfladen må ikke være fugtig

Overfladen på det område du skal male, bør absolut ikke være fugtig, når der males. Er du i tvivl, så kan en fugtmåler eventuelt bruges. For at være på den sikre side, så vent med arbejdet til vejret har været godt i et stykke tid. Sørg også for, at der ikke er lovet hverken nattefrost eller dug i det næste døgn, så malingen får god tid til at tørre ind. Dette kan du blandt andet undersøge hos DMI.

Undgå direkte sollys

Du bør undgå at male i direkte solskin, så vidt det er muligt. Solen vil opvarme overfladen på eksempelvis træværk, hvilket kan have en indflydelse på malingen. Vent gerne til det tidspunkt på dagen, hvor solen ikke rammer området i en rum tid. Eventuelt et par timer efter den har passeret området. Solen kan ligeledes få malingen til at udtørre hurtigt, hvorfor denne ikke nødvendigvis får chancen for at hæfte som den bør. 

Undgå striber når du maler

Kontroller vejret de næste par dage

Som nævnt er det vigtigt, at temperaturen er jævn og tør. Vejret skal helst være lunt og døgntemperaturen bør ikke ende under 7-8 grader, når du maler. Sørg desuden for at overfladen hverken er for kold eller var og undgå som nævnt direkte sollys. 

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?