Hvordan maler man vinduer?

Løbende vedligeholdelse af vinduer er et must, for i sidste ende at forlænge livstiden optimalt. Det kan altså være en god investering, samtidig med at vinduerne holdes pæne og præsentable. 

Dine vinduer er ofte yderst udsatte og kræver vedligehold for blandt andet at holde tæt. På sigt kan dårligt vedligehold medføre at vinduet bliver utæt eller ødelægges af fugt.

Hvordan maler man vinduer? Det ser vi nærmere på i dette indlæg. Ønsker du i stedet at få løst opgaven nemt, billigt og hurtigt? Så indhent 3 uforpligtende tilbud på opgaven.

Hvordan maler man vinduer

Brug for professionel hjælp?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Forarbejdet - gør vinduerne klar til maling

Optimalt pilles dine vinduer ned, før du maler dem. Det gør i sidste ende arbejdet nemmere, men kræver naturligvis også en smule mere arbejde. At pille vinduerne i deres rammer ned er ikke et must, men kan være en fordel, hvis du har hænderne skruet rigtig på. 

Uanset om vinduerne forbliver monteret, eller om du vælger at pille dem ned, så skal vejret dog være til at male i. Det er væsentligt at temperaturen er i plus – og gerne mere end bare et par grader. Træet på vinduet skal være helt tørt når der males, ligesom der ikke skal være udsigt til hverken storm eller regn. Ligeledes bør du undgå at male på de dage, hvor solen giver den fuld gas – malingen skal gerne have tid til at hærde stille og roligt. 

Afskrabning af gammel maling, slibning og grundrens!

Første skridt i svaret på hvordan man maler vinduer er, at fjerne skidt og gammel maling. Vinduet behøves ikke at være helt bart, men alt hvad der hedder løs maling skal fjernes. Du kan med fordel bruge en såkaldt malingsskraber, eller en spartel, til at fjerne det løse maling.

Det maling som fortsat sidder fast, må faktisk godt blive siddende. Efter afskalningen – altså fjernelse af løstsiddende maling, bør træet slibes med sandpapir i noget der ligner korn 100-150. 

Slibningen vil ligeledes udjævne overgangen mellem den maling der eventuelt sidder tilbage, samt træet der er bart, fra de stedet hvor malingen er skallet af og fjernet. 

Når vinduet er slebet og klar til maling skal støvet børstes væk. Har du en kompressor kan trykluft her gøre arbejdet langt nemmere. Efterfølgende skal vinduet gerne vaskes med grundrens eller trærens, så det er helt rent og klar til vores videre arbejde.

Maling af vindue

Sådan maler du vinduer

Med styr på den gamle maling, slibeprocessen og den efterfølgende grundrens er vi nu klar til selve malingen! Det kan være en fordel at dække grundigt af, så du slipper for at skulle kradse maling af gulv, vindueskarm eller katten. Dækker du af med tape eller andet der dækkes med maling, så skal denne fjernes lige efter det sidste penselstrøg, da det ellers kan trække malingen af i flager når den er hærdet.

I princippet kan alle pensler bruges til maling af vinduer, men det kan være en fordel at bruge en pensel med et rundt hoved, da denne er beregnet til beskæring og skarpe kanter, hvilket er en stor fordel. En anden almindelig type pensel er den firkantede, men denne vil næppe være det optimale valg. 

Når du maler dine vinduer kan du som alternativ til tape, placere en spartel op mod kanten, når du maler. Ved at bruge spartlen kan du opnå skarpe kanter, uden at skulle arbejde med tape. Skulle der komme maling på ruden, så kan denne fjernes forsigtigt, når den har fået lov at tørre en smule. 

Start selve malerarbejdet med at male de små lister på vinduet, tæt på glasset. Når disse lister er malet, kan du efterfølgende male de større overflader på vinduet. Dette kan sammenlignes med maling af loft eller maling af vægge, hvor der startes med kanterne, hvorefter de store overflader males.

Hvor mange lag skal vinduet have?

Som udgangspunkt skal vinduet males med to lag. Når første lag er malet, er det væsentligt at tørretiden overholdes. Efter første lag maling er tørt, kan du passende lave en mellemslibning, så eventuelle ujævnheder og løbere slibes helt væk. Det er små detaljer som dette, der i sidste ende giver det bedste resultat. Vælger du at slibe, så husk at børste slibestøvet væk, før du maler dit andet lag.

Selvom to lag ofte vil være rigeligt, så kan det være værd at overveje, om vinduets hjørner og kanter skal have et tredje lag maling. Det tredje lag kan forlænge holdbarheden, hvilket ligeledes kan være en fordel på vinduer som sidder særligt udsat.

Valg af maling til maling af vinduer

Ved maling af dine vinduer har du 3 forskellige muligheder. Benytter du ikke en professionel maler, så anbefaler vi at du søger rådgivning hos din lokale farvehandler, så du kan få det helt rette produkt til din maleropgave.

Overordnet findes der to hovedgrupper af maling, kaldet henholdsvis akrylmaling og alkydmaling. Herudover findes der et tredje produkt der kombinerer disse to, kaldet plastalkrylmaling. Den tekniske forskel undgår vi i dette indlæg, men du får lige et par af fordelene i hovedtræk.

Akrylmaling er særligt vandafvisende og tillader fugt at forlade træet. Omvendt trænger alkydmaling ind i træet og hæfter godt, hvorfor der dannes en god skal på træet. Alkydmalingen er forholdsvis tyktflydende men danner efter hærding en tyk og slidstærk skorpe. Denne type af maling har det dog med at krakelere med tiden. Afslutningsvis findes kombinationsproduktet plastalkydmaling, der er en kombination af de ovenstående.

Mal vinduer hvide

Hvornår kan jeg male vinduer?

Sørg for at undersøge vejrudsigten grundigt, før du giver dig i kast med at male vinduer. Træet fugtindhold skal være på maksimalt 15%, ligesom 3-5 dages tørvejr er optimalt. Netop antallet af dage afhænger dog af malingens tørretid og projektets størrelse.

Ofte vil det være optimalt at male i månederne juli, august og september, men andre måneder på året kan ligeledes vise sig relevante. Selvom sommermånederne er optimale ift. regn og tørvejr, så må der ej heller være for meget sol. Bagende solskin og for høje grader kan spolere hærdeprocessen, hvilket heller ikke er optimalt.

Hvor ofte bør jeg male mine vinduer?

Det kan variere afhængigt af vinduestype, påvirkning af vind og vejr samt kvaliteten af tidligere renovering eller maling. Som udgangspunkt siger man, at vinduer skal vedligeholdes og males hvert 10. år. For vinduer pegende mod syd, eller vinduer der er særligt udsatte, er en periode på 5-6 år mere retvisende. Dette er naturligvis kun en tommelfingerregel, hvorfor afskallet maling og slid i den enkelte situation er det bedste pejlemærke.  Tegn på at det er tid til renovering og maling kan være synlige revner i maling eller rammer, i kit eller andre tydelige “skader”.

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?