Parketgulv - Et kvalitetsgulv for livet

Et parketgulv kendes ved, at flere “stave” af træ er samlet i flere rækker, på et enkelt gulvbræt. Du kan altså kende gulvet på det mere livlige fremtoning, sammenlignet med eksempelvis de massive plankegulve, hvor de enkelte brædder består af et stort stykke træ. Forvirret? Læs mere om de forskellige gulvtyper her!

Netop på grund af sammensætningen af de enkelte mindre stykker af massivt træ, i forhold til et stort stykke massivt træbræt, vil parketgulvet oftest være en billigere løsning end netop et massivt plankegulv i eksempelvis egetræ.

parketgulv

Få 3 uforpligtende tilbud

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvad er et parketgulv?

Et parketgulv fremstilles af flere stykker træ, der efterfølgende sættes sammen i bestemte mønstre. De enkelte mindre stykker, vil som udgangspunkt være massivt træ, hvorfor gulvet ligesom de traditionelle plankegulve har en lang levetid.

Et parketgulv kan laves i mange forskellige træsorter, men særligt bøgetræ, egetræ og ask er populære kandidater. Ofte vil du i samråd med en erfaren gulvlægger kunne få rådgivning i forhold til slidstyrke, farver, priser og meget andet. Er du allerede nu klar til at få en god pris? Så anbefaler vi at du indhenter 3 uforpligtende tilbud på parketgulv.

Da parketgulve er opbygget i flere lag, vil der udover det ydre lag af massivt træ, ligeledes være et underliggende lag af eksempelvis krydsfinér eller gran. Netop denne kerne gør, at gulvet vil være billigere i anskaffelse, end et gulv af massivt træ hele vejen igennem.

Hvad koster et parketgulv?

Udover den valgte træsort, så vil særligt overfladebehandlingen, men også sorteringen af parketgulvet, have indflydelse på den endelige pris. Med kvalitet menes der i dette tilfælde ikke om træet er godt eller dårligt, men nærmere omkring udseendet på de enkelte brædder. I mange tilfælde om de eksempelvis har mange åretegninger, eller er mere minimalistiske i deres udtryk. 

Et klassisk parketgulv svinger i pris, men kan indkøbes fra 200-300 kroner pr. m2, og helt op til 600 kroner eller mere. Hertil kommer prisen på en gulvlægger, hvis ikke du kan lægge dit nye parketgulv selv. Gulvet er dyrere end eksempelvis linoleum eller vinyl, men billigere end plankegulve eller sildebensparket. Er du på jagt efter den laveste pris, så læs eventuelt vores indlæg om valget af et billigt trægulv.

Er du nysgerrig på hvad dit nye gulv kommer til at koste? Sammenlign priser på gulvtyper og se den samlede pris baseret på antal af kvadratmeter, via vores gulvberegner. Nysgerrig? Se parketgulv pris pr. m2

Behandling af parketgulve

Gulvbrædder og træ er organisk og levende. Det betyder at materialet lettere vil suge fugt, skidt og snavs til sig, hvis ikke gulvet behandles og beskyttes. Det er muligt at købe ubehandlede parketgulve og trægulve generelt, men ofte vil de være behandlede allerede ved indkøb. De klassiske behandlinger af gulvet omfatter enten lak eller olie.

Fordelen ved læk er, at denne ofte kræver en smule mindre vedligehold. Dette er den klassiske løsning, som de fleste vælger til deres gulv. Selve lakken kan fås i forskellige variationer af glans, eller kan købes helt mat. Her vil det ofte være en god idé, at se billeder af andres gulve, eller endnu bedre at få en fysisk vareprøve fra gulvlæggeren.

En god olie kan virkelig få træets tegninger og egenskaber frem, samt skabe en dybere glød og en nærmest hyggelig stemning i træet. Skulle gulvet blive slidt enkelte steder, eksempelvis ved gangarealer, så kan det plet behandles. Omvendt er det ofte nødvendigt at slibe gulvet på overfladen, ver et større areal, for at give en ny lak behandling hvis dette vælges.

Gulvbelægning

Over tid vil parketgulve, præcis som andre trægulve, ændre farvenuancer og blive slidt. Afhængigt af hvilket udtryk du ønsker, så kan du enten nyde det smukke patina, eller vælge at få gulvet slebet og behandlet på ny. En gulvafslibning er billigere og mere skånsom mod træet, end en gulvafhøvling er. Afslibningen tager et mindre lag af gulvets overflade, hvor høvlen går dybere til værks.

2- eller 3 stavs parketgulve

Klassisk vil et parketgulv bestå af enten to eller tre stave, på hvert enkelt gulvbræt. Antallet af stave har stor betydning for det endelige udtryk på gulvet. Parketgulve er oftest bygget op med en ydre “skal” af massivt træ, der er sat fast på en kerne af MDF, sammenpressede træfibre eller lignende. Det gør at gulvet kan købes billigere, end massive gulve, med hele planker i rent træ.

Netop den massive træ er en vigtig del af parketgulvet. Når der benyttes massivt træ, så kan gulvet slibes ned, hvorfor du potentielt kan have gulvet hele dit liv. Den samlede levetid afhænger naturligvis af det samlede slid samt hvor ofte du sliber dit gulv. Et parketgulv kan altså sagtens ende med at blive et gulv for livet.

1 stavs parketgulve - Sildebensparket

Der findes ligeledes parketgulv med kun en enkelt stav. Her er det virkelig muligt, at skabe forskellige mønstre og udtryk i et hjem. 1 stavs parketgulv kaldes ligeledes for sildebensparket eller sildebensgulv. Gulvet har en eksklusiv fremtoning, men tager ligeledes ofte længere tid for en gulvlægger at lægge. Sildebensparket kræver stor præcision og opmåling.

Sildebensgulvet vil, præcis som med trægulve, næppe gå af mode. Vi har haft trægulve i vores hjem stort set altid, og de består, selvom moden konstant skifter. Netop derfor er det også en god idé, at investere i et ordentligt gulv, når det gamle alligevel skal udskiftes.

Sildebensparket

Der er ingen forskel i kvaliteten af 2- og 3 bens parketgulve, sammenlignet med sildebensparket. Det tager længere tid at lægge et sildebensmønster, men kvaliteten af selve brættet er i bund og grund det samme.

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Antal stemmer 0

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?