Maling i mønster - mal striber, trekanter og andre motiver med skarpe kanter!

Uanset om du vil male snorlige linjer, trekanter, firkanter, buer, zig-zag eller noget helt andet, så er der en række ting du bør sikre dig, for at resultatet i sidste ende bliver optimalt. 

I dette indlæg ser vi nærmere på hvordan du sikrer dig det bedste maleresultat, uanset hvilket mønster du ønsker at male på din væg. Går du med drømmen om at skabe liv i indretningen via kreativt malearbejde, så er det altså her du får de bedste tips til at komme helskindet gennem processen.

Mal striber

Brug for professionel hjælp?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Grundigt forarbejde sikrer det bedste resultat

Selvom det kan være fristende at kaste sig direkte ud i malerarbejdet, så er der et par ting du bør gøre som forberedelse, for i sidste ende at få det bedste resultat. Præcis som ved maling af vægge eller maling af loft i en normal, ensartet farve, så er det som udgangspunkt en god idé at få udført den basale afdækning. Det omfatter alle grænser omkring det område som skal males. Dæk derfor stikkontakter, lampeudtag, lister og andre kanter af med malertape, så du sikrer dig en skarp afslutning på dit malerarbejde og undgår maling de forkerte steder.

Udover selve afdækningen med tape, så bør du dække gulvet af, da maling kan være en irritation uden lige at skulle fjerne efterfølgende. Afdækningen kan klares med gamle aviser, hvis i har et par stykker i nærheden. Alternativt kan der købes afdækningspap, afdækningsplast eller filtdug til opgaven.

I forlængelse af afdækningen bør du sørge for, at væggen er rengjort og tør. Fjern eventuelt spindelvæv og støv, så væggen er ren og modtagelig over for malingen. Særligt ved større renovationer kan der være meget skidt, som du alternativt risikerer at få ind som en del af din nye vægdekoration – og det ønsker vi ikke! Brug eventuelt en lille fejekost til at gå væggen over, før du går i krig med næste og sidste step, nemlig opsætning af tape til selve motivet på væggen.

Opsætning af tape til maling i mønstre

Det er nu tid til at overveje det videre arbejde med væggen. Skal dele af denne forblive i en grundfarve, eksempelvis hvid? Så er det værd at overveje, om væggen skal have et opfriskende lag maling, før der sættes tape op. 

Efter det opfriskende lag maling i grundfarven, er det nu tid til at sætte tape op. Selve malertapen sættes op på de områder, hvor kanten skal være. Det vil naturligvis sige, at der ikke vil blive malet på de områder, hvor tapen er placeret, hvorfor der her skabes en grænse eller et mellemrum der fremstår i grundfarven, hvilket er hvid i vores eksempel her.

Når væggen er klar og tapen er sat op, kan du nu se det færdige motiv. Er du tilfreds er vi klar til at gå i gang med næste del af malerprocessen. Husk gerne på at malertape fås i mange forskellige størrelser, hvorfor du kan skabe forskellige udtryk, hvor kun kreativiteten sætter grænser. Ofte vil det dog være nemmest at lave buer og helt skarpe kanter, hvis malertapen er forholdsvis smal.

Sådan maler du et mønster på din væg

Du står nu med en væg, der potentielt har fået et lag opfriskende maling i grundfarven. Er væggen slemt medtaget og skal dele af denne forblive i grundfarven, så kan du naturligvis give flere lag på de områder, hvor der ikke skal males med en kontrastfarve. 

Tapen er i forlængelse af maling med grundfarven, sat op i det valgte motiv. Om du maler buer, cirkler, linjer, trekanter, firkanter eller noget helt andet, det er fuldstændig ligegyldigt. Fremgangsmåden er den samme. 

Med tapen opsat på væggen, skal tapens kant nu overmales med samme grundfarve, som resten af væggen. Er grundfarven hvid, så skal selve tapens kant altså også males i hvid. Det kan lyde tosset, men det er et vigtigt trin i målet om at male med skarpe kanter. 

Selve tapens kant overmales for at “lukke” tapen. Ved at gøre dette, sikrer du dig at næste farve, altså kontrastfarven, ikke kan løbe ind under tapen. Sådan sikrer du dig, at dine kanter bliver 100% lige, når du maler din væg i et mønster.

Når malingen i grundfarven er tør, er det blevet tid til at male med farve nummer to, altså kontrastfarven. Første lag fordeles naturligvis i den del af dit mønster, som skal have denne farve. Sørg ligeledes for at male tapekanten, hvorefter du lader malingen tørre. Når malingen er tør, er du klar til at give samme område omgang nummer to. Mal igen det ønskede område i den ønskede farve, og mal ligeledes over tapekanten denne gang.

Når du er færdig med andet lag maling og området er dækket, så er det tid til at fjerne malertapen. Sørg for at fjerne tapen, imens malingen fra omgang nummer to fortsat er våd. Hvis du venter til malingen er tørret på det sidste lag, så risikerer du at denne har sat sig, hvorfor tapen kan skabe en ujævn kant. Når tapen er fjernet, bør du nu kunne se det endelige resultat. Er der mindre fejl kan du forsøge at rette dette med en lille pensel.

Sådan maler du striber på væggen

Fremgangsmåden ved maling af striber fungerer præcis som i det gennemgåede eksempel. Først males væggen i en grundfarve, eksempelvis hvid, hvorefter denne får lov til at tørre. Herefter monteres tapen, hvor kanterne males over i samme grundfarve.

Når tapen er tør, er du klar til at male i kontrastfarven. Selve processen kan du læse mere om i forrige afsnit. Maling af striber på væggen er ikke nødvendigvis mere besværligt end andre mønstre. 

For at få striberne lige kan du overveje anskaffelsen af en laser, som stilles i vatter på gulvet, hvorefter du kan sætte din malertape 100% lige. Alternativt kan du bruge en gammeldags snor med vægt i bunden, eller en kridtsnor. 

maling af væg

Sådan maler du striber på væggen

Skal du male trekanter på din væg, så gøres dette ligesom ved maling af striber på væggen, eller alle andre motiver. For at få det bedste resultat males væggen i grundfarven, tapen opsættes og dækkes med grundfarven. Sørg for at hjørnerne i trekanten laves helt lige, når selve tapen monteres og males over.

Efter grundmalingen er malet og tapen er dækket, kan du nu male dine trekanter i den ønskede farve. Mal to lag og sørg for at fjerne tapen, før malingen tørrer efter omgang nummer to.

Opsummering - sådan maler du mønster med knivskarpe kanter

At male mønsteret snorlige kan være en krævende opgave, hvis ikke du har prøvet det før. Jo mere kompliceret til motiv er, jo større er chancen også for at noget kan gå galt. Med det sagt, så er det muligt at få et knivskarp resultat ved at male selv. Er du i tvivl om processen så kan en erfaren maler alternativt hjælpe dig med opgaven. Ønsker du arbejdet udført, så kan du via dette link indhente 3 uforpligtende tilbud på din maleropgave – Gratis!

Ønsker du at prøve kræfter med maling af motiver på væggen selv, så får du her en opsummering af hvordan det gøres bedst:

  1. Mal hele din væg i grundfarven. Et opfriskende lag kan være nok, men flere lag kan være nødvendigt, hvis væggen er gammel og slidt – eller hvis grundfarven er nu og skal dække en gammel farve.
  2. Når grundfarven er gennemtør, kan du sætte malertape op på de områder, hvor kanten mellem grundfarven og din konstrastfarve skal være.
  3. Efter opsætning af tapen, maler du kanten af tapen i grundfarven, for at sikre dig at tapen slutter tæt mod væggen. Sådan sikres det, at kontrastfarven ikke løber ind under tapen.
  4. Mal nu væggen med din kontrastfarve og mal ligeledes over kanten af tapen, som beskrevet før. Sørg for at lade malingen tørre.
  5. Mal nu andet lag med din kontrastfarve, præcis som det først. Mal igen over tapets kant.
  6. Fjern langsomt din tape, men andet lag maling med kontrastfarven stadig er våd. Sådan sikrer du dig ikke at rive malingen af, som ellers kan ske hvis det sidste lag får lov til at tørre ind.

Ovenstående er vores bud på hvordan malerarbejdet udføres bedst. Er du i tvivl om arbejdet, eller ønsker du at se hvor billigt en maler kan gøre det for dig? Indhent 3 uforpligtende tilbud – nemt, hurtigt og gratis. Klik her og prøv sammenligningen.

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Antal stemmer 1

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?