Opsætning af gipsloft - det skal du vide

Med et gipsloft får du et stilrent, billigt og pænt resultat, hvis loftet trænger til en overhaling. Netop opsætning af gipsloft er mange boligejeres foretrukne løsning, når boligen skal have en opgradering. 

Det er normalt en tømrer der udfører montering af gipsloft og gipsvægge, hvilket er blandt de mere normale opgaver indenfor tømrerfaget. Opsætning af gipsloft kan gøres forholdsvis billigt af en professionel, men du kan ligeledes forsøge dig med arbejdet selv. Ønsker du arbejdet udført til en god pris, så anbefaler vi indhentningen af 3 uforpligtende tilbud på opgaven. Det kan gøres nemt, hurtigt og 100% gratis.

Gipsloft

I dette indlæg ser vi nærmere på opsætningen af gipsloft i boligen. Vi gør dig klogere på hvad et gipsloft er, processen for opsætning af gipsplader i loftet, den efterfølgende spartling og maling, samt fordele og ulemper ved denne type af loft. Afslutningsvis gør vi dig klogere på hvordan du får den bedste pris på arbejdet, hvis ikke du ønsker at forsøge dig med arbejdet selv.  

Brug for professionel hjælp?

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på håndværker opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvad er et gipsloft?

Leder du efter en billig måde at genopfriske loftet på, så er opsætning af gipsloft en oplagt løsning. Når der arbejdes med montering af gipsloft, så er processen forholdsvis simpel, hvilket ligeledes afspejles i prisen på slutresultatet. Opsætning af gipsloft er derfor et godt alternativ til eksempelvis oppudsning af loftet, hvilket kan være mere tidskrævende og dermed dyrere.

Et gipsloft er et loft, udført i gipsplader. Disse plader monteres på et skelet, hvorefter de kan spartles og males i ønsket farve. Gipslofte er en af de billigere løsninger, hvis loftet trænger til en renovering. Resultatet vil til forveksling minde om et pudset loft.

Hvordan sætter man et gipslot op?

Opsætningen af gipsloftet kan klares forholdsvis nemt af en professionel tømrer. Processen kan opdeles i fire trin, hvorefter du står med et færdig resultat. Skal du have opsat et gipsloft, så vil det foregå således:

  1. Opsætning af forskalligen – dette er skelettet som gipsen skrues fast i.
  2. Montering af gipspladerne på skelettet med gipsskruer.
  3. Spartling af overgange og skruernes huller.
  4. Maling af loftet i ønsket farve

Så hvordan sætter man et gipsloft op? Det kan egentlig lyde forholdsvis simpelt, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. De største problemer vil ofte være at få gipspladen holdt oppe mod loftet, når disse skal skrues fast. Har du ikke maskiner og værktøjet til dette, så bliver opgaven pludselig svær – hvis ikke umulig.

Udmåling til gipsloft

Når tømrerfirmaer opsætter gipsplader i loftet, så benyttes ofte en såkaldts gipspladehejs, som holder gipspladen oppe mod skelettet i loftet, når denne skrues på. Har du ikke en gipspladehejs og udfører du arbejdet alene, så vil det være svært at nå i mål. Overvej i stedet at kontakte et tømrerfirma for opsætningen – måske du selv kan spartle og male efterfølgende, hvis formålet er at holde prisen i bund? 

Professionel opsætning af gipsloft

Før selve gipsloftet monteres på forskallingen, så skal selve forskallingen, som altså er skelettet, monteres på det originale loft. Når skelettet er på plads, er det muligt for en tømrer at montere gipspladerne herpå. Ofte vil der blive monteret to lag af gips, som placeres forskudt af hinanden på loftet. Sådan sikres et mere stabilt og robust loft, som kan klare mindre slag eller ophæng af lamper m.v. i gipsen. Samme fremgangsmåde gælder i øvrigt ved opsætning af gipsvæg, hvor 2 lag oftest vil være fremgangsmåden.

Efter monteringen af gipspladerne i loftet er det tid til spartel. Her spartles alle gipspladernes samlinger og hullerne fra de mange gipsskruer, så overfladen efter en tur med sandpapiret vil være helt plan og glat. Når spartlen er tør og efterfølgende er blevet slebet, er det tid til maling af loftet. Her kan der naturligvis indhentes maler priser, men alternativt kan du vælge at udføre malerarbejdet selv, for at holde prisen nede. Er du nysgerrig på netop prisen, så kan du gratis og uforpligtende indhente 3 tilbud på opsætning af gipsloft, på kun 5 minutter. 

Skruer, spartel og maling af gipsloft

Der vil være mange skruer i gipsloftet da de typisk placeres med en afstand på 30 cm. Når loftet er skruet i vil der derfor være en del skruehuller som skal spartles. Netop spartlingen af gipsloftet klares forholdsvis simpelt, hvorefter denne kan slibes og loftet er klar til maling. Der kan dog være udfordringer med særligt hjørner, men også forsænkninger ved samlingen mellem flere gipsplader. Her bør du benytte remsepapir, så du undgår revner ved overgangen, når vægge og huset med tiden arbejder og giver sig.

Spartling af gipsloft udføres ved at fordele spartelmasse på spartlen. Efterfølgende køres spartlen over det område, eksempelvis skruehullet, som skal spartles. Når hullet er fyldt med spartelmasse kan det overskydende spartelmasse skrabes væk, ved at køre spartlen hen over hullet et par gange. Der skal ikke presses for hårdt, men der skal være kontakt mellem spartel og underlag. Afslutningsvis skal spartlen tørre ind, hvorefter der kan spartles flere lag hvis nødvendigt, og ellers kan der slibes så overfladen er plan og klar til maling.


Fordele og ulemper ved gipsloft

Der er mange fordele ved valget af gipsloft, frem for eksempelvis et klassisk, pudset loft. Udover at loftet er billigt og nemt at montere, så er følgende fordele ved gipsloft værd at have med i overvejelsesfasen:

  • Et gipsloft minder om et pudset loft, men er billigere.
  • Loftet er hurtigt at montere for en erfaren tømrer.
  • Gipslofte kan nemt males da det som udgangspunkt har en enkel og glat overflade.
  • Loftet kan nemt gøres rent af samme årsag som ovenstående, med en klud.
  • Gipslofte er brandsikre.
Der er ingen tvivl om at der ved gipslofte kan findes mange fordele, og også flere end vi har listet her. Omvendt er der et par enkelte ulemper eller ting som du bør være opmærksom på, før du vælger netop et gipsloft til din bolig:
  • Gips er besværligt at sætte op hvis du er alene eller mangler en gipshejs.
  • Det eksisterende loft skal kunne bære vægten af både gipsloft og skelettet.
  • Gips får nemt slag og revner, hvis ikke du passer på ved opsætning.
  • Er du ikke dygtig til spartel- og malearbejde på gips, risikerer du et ujævnt resultat.
  • Monteres der kun et lag gips, risikerer du at dette nemmere slår revner og får skader.

Ulemperne er som udgangspunkt mulige at arbejde sig omkring, hvorfor et gipsloft i mange tilfælde vil være et godt valg, når loftet skal have en overhaling. Priser på opsætning af gipsloft ser vi nærmere på i det kommende afsnit.

Hvad koster et gipsloft?

Selve prisen har naturligvis meget at sige, når det kommer til montering af gipsloft. Der kan være penge at spare ved at gøre det selv, men gipslofte er langt fra det letteste gør-det-selv projekt. Medmindre du har erfaring med arbejdet anbefaler vi, at du hyrer en professionel til opsætning af gipsloftet.

Der kan eventuelt være penge at spare ved at udføre det efterfølgende spartle- og malearbejde selv, hvis prisen skal holdes på et absolut minimum. For at få den bedste pris på opgaven, uanset om du ønsker at lave noget selv eller ej, bør du indhente minimum 3 forskellige tilbud på din opgave. På den måde kan du sammenligne priser og tidligere bedømmelser af firmaet, for i sidste ende at få det bedste arbejde, til den billigste pris.

Hvad koster et gipsloft pr. kvadratmeter? Prisen på opsætning af gipsloft vil typisk være omkring 900 – 1200 kroner pr. kvm. Denne pris inkluderer både materialer og arbejdsløn. Køber du selv gipsplader, så koster disse alene 300-350 kroner i indkøbspris, men herudover skal der bruges både værktøj og tid på opsætning og eventuelle reparationer, hvis arbejdet er nyt for dig. 

Priseksempel - pris på opsætning af gipsloft

Tager vi udgangspunkt i prisen på 900 – 1200 kroner pr. kvadratmeter, så vil gipsloft i et værelse på 25 kvadratmeter altså koste mellem 22.500 og 30.000 kroner – altså en difference på 7.500 kroner. I en bolig på 80 kvadratmeter vil prisen svinge mellem 72.000 og 96.000 kroner. Altså en forskel på 24.000 kroner.

I sidstnævnte tilfælde vil prisen nok være en smule lavere pr. kvadratmeter, men overordnet er formålet med regnestykket at vise den prisforskel der kan være i sidste ende, hvis man vælger et tilbud til henholdsvis 900 og 1200 kroner pr. kvadratmeter. Der kan være mange tusinde kroner at spare, ved kort tids arbejde. Er du nysgerrig på hvad et nyt gipsloft koster i din bolig så indhent 3 gratis tilbud på opgaven her. Det er nemt og uforpligtende.

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Virker arbejdet for uoverskueligt? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Antal stemmer 0

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?