Nyt gulv? Få et overblik over forskellige gulvtyper her!

Er det blevet tid til et nyt gulv? I denne guide ser vi nærmere på de mange forskellige gulvtyper. Formålet er at give dig indsigt i, hvilke nye gulve du skal have lavet, uanset om det er til dit hus, eller om du skal have lavet et nyt gulv i lejlighed.

Der findes mange forskellige typer af gulve . Det kan være ekstremt forvirrende at kende og forstå forskellen, hvilket netop er grunden til at vi her hos Håndværkerpris.dk har udarbejdet denne artikel. Du vil løbende blive præsenteret for gulvtyper, samt overvejelser ved den enkelte gulvtype. I hvert afsnit har du mulighed for at klikke ind til en selvstændig artikel, hvor du kan læse uddybende information, før du vælger hvilke nye gulve der er kandidater til udskiftning af de gamle.

Hvis du allerede nu har fundet frem til, hvilken type af gulvbelægning der skal erstatte den gamle? Så kan du helt gratis og uforpligtende indhente 3 tilbud fra dygtige gulvlæggere. Sådan sikrer du dig gode priser på dine nye gulve.

Nyt gulv

Kontakt en erfaren gulvlægger

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på diverse gulvrelaterede opgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Gulvbelægning - det skal du overveje ved udskiftning af gulve

Uanset om du bygger nyt hus, renoverer dit nuværende eller skal have et nyt gulv i lejligheden, så er der mange gulvtyper at vælge mellem. Der er fordele og ulemper ved dem alle, ligesom den dyreste løsning sjældent er den bedste i alle tilfælde. 

Når du vælger et gulv, så skal du have flere faktorer med i overvejelserne. Primært vil tre egenskaber være særligt interessante – nemlig funktion, kvalitet og pris. Funktionen hentyder til, om dit gulv skal have særlige egenskaber som eksempelvis at være vandafvisende, eller vandtæt. Måske ønsker du at gulvet skal være særligt rengøringsvenligt i køkkenet, eller at det skal være slidstærkt i din entre?

Kvaliteten er naturligvis ensbetydende med materialernes holdbarhed og værdiskabelse. Et gulv af høj kvalitet, som eksempelvis de robuste plankegulve, vil ved korrekt behandling kunne holde i ekstremt mange år. Det er værd at have med, om det er værd at betale ekstra, hvis du har i sinde at blive boende mange år frem – eller ønsker en øget værdi af beboelsen.

Prisen er i alle tilfælde, og ved alle typer af håndværksopgaver, altid en faktor der har indflydelse. Det handler om at finde et punkt hvor investeringen i nye gulve er fornuftig, uden at sprænge budgettet.

Kan det gamle gulv reddes?

Før du kaster dig ud i indkøbet af et nyt gulv, så er det værd at overveje, om det er muligt at redde det eksisterende gulv i din bolig. Har du trægulve vil det ofte være muligt at redde disse, hvis ikke der tidligere er udført gentagne renoveringer af dem.

Der findes primært to muligheder for genopfriskning af dine gulve. Er gulvet slidt, men uden at have mange dybdegående ridser og hak? Så vil du i mange tilfælde kunne nøjes med en gulvafslibning. Her slibes et lettere lag af gulvet, hvorefter det fremstår næsten som et nyt gulv og kan behandles med eksempelvis olie eller lak, afhængigt af ønsket udseende og funktion.

Alternativt kan du, hvis gulvet er hårdere medtaget, forhøre dig om muligheden for at få lavet en afhøvling af dine gulve. Her høvles et større lag af, hvorfor selv de dybere ridser fjernes. Efterfølgende slibes gulvet, så overfladen fremstår pæn og fin. Også her afsluttes der så med enten oliebehandling, lakbehandling eller lignende behandling.

Nye gulve

Bærende eller ikke-bærende gulvbelægning

Overordnet findes der to typer af gulv grupper. De betegnes som værende henholdsvis bærende og ikke bærende. Et bærende gulv vil være monteret direkte på bygningens lægter og strøer, der har til formål at bære hele gulvet. Dette vil som udgangspunkt være bygget af planker eller brædder. Det bærende gulv er altså i bogstaveligste forstand det primære gulv, som holder både dig og alle dine møbler.

Den ikke bærende gulvbelægning er de typer af gulve, som ikke kan meget andet end at se kosmetisk godt ud, og afslutte rummets udseende. Når man lægger et ikke bærende gulv, så lægges dette altid oven på et undergulv. Undergulvet vil i så fald være det bærende gulv, hvilket som beskrevet før kan være enten af træ, eller af andre materialer som f.eks. beton. De ikke bærende gulve kaldes mere korrekte for flydenede- eller svømmende gulve.

BILLIGT GULV? - FÅ 3 TILBUD NU!

På Håndværkerpris.dk giver vi dig muligheden for, gratis at indhente 3 uforpligtende tilbud på gulvopgaver.

Det er gratis, tager kun 5 minutter og er 100% uforpligtende.

100% GRATIS
HURTIGT SVAR
KLARET PÅ 5 MIN.

Hvilke typer af gulve findes der?

Som lovet får du herunder en gennemgang af forskellige gulvtyper. Ved hver gulvtype finder du endvidere et link ind til en uddybende beskrivelse af gulvet. Sådan får du nemt et overblik, samt muligheden for at frasortere de ikke relevante gulve. Er du ude efter en sammenligning af priserne? Beregn prisen på nyt gulv via vores prisberegner – gratis.

Når du har fundet frem til dit ønskede gulv? Så giver vi dig ligeledes muligheden for, at indhente 3 uforpligtende tilbud fra danske gulvfirmaer – det er både nemt, hurtigt og 100% gratis. Ønsker du ikke at acceptere tilbuddene? Så takker du blot nej, og betaler fortsat ikke én krone. Det bliver ikke lettere! God læsning.

Epoxy gulv

Et epoxy gulv består af base og hærder, der i kombination giver et ekstremt slidstærkt og solidt gulv. Et gulv i epoxy bygges op i flere lag, startende med en primer, efterfulgt af et bestemt antal lag, baseret på opgaven og krav til styrke. Når der laves et epoxy gulv er det altså en tyk masse, der hældes ud på overfladen i lag, og hærder. Det kræver en professionel, for at sikre at hærder og basen blandes korrekt, for dette størkner.

Gulvet er kendt for at være både rengøringsvenligt og ekstremt slidstærkt. Et epoxy gulv er velegnet i såvel hjem, som på arbejdspladsen, hvilket gør produktet populært til blandt andet kældre, garager, badeværelser, bryggers, lagre, butikker og mange andre steder.

Læs mere om: Epoxy gulv

Klikgulv

Et klassisk klikgulv vil typisk komme i form af laminat- eller lamelgulv. Det betyder simpelt at de enkelte brædder samles ved hjælp af en såkaldt klikfunktion, hvorfor gulvet netop kaldes et klikgulv. Et klikgulv vil ofte have tætte samlinger, hvorfor dette er forholdsvis let at rengøre og vaske. Kvaliteten er ikke den højeste, men vil ofte kunne holde i mange år, i et regulært dansk hjem.

Et klikgulv vil ofte være “svømmende” og lægges frit, direkte på den bærende gulvkonstruktion. Det betyder ligeledes at et klikgulv grundet klik funktionen er forholdsvis nemt at lave for en gulvlægger. Overordnet er gulvet billigt i anskaffelse i forhold til massive trægulve og kan installeres hurtigt, hvorfor prisen for en professionel gulvlægger ligeledes vil være lavere.

Læs mere om: Klikgulv

Laminatgulv

Vil du have et billigt gulv, der samtidig ser pænt ud? Så er et billigt laminatgulv potentielt løsningen for dig. Et laminatgulv består af en kerne, bygget af sammenpressede træfibre. Denne kerne bliver behandlet og  lamineret i et mønster, der imiterer udseendet af eksempelvis træ, sten eller lignende materialer. 

Et laminatgulv er vedligeholdelsesfrit og forholdsvis slidstærkt. Derfor er det ofte en oplagt gulvtype at benytte i hjem med kæledyr, eller rum med meget slid som bryggers eller køkken.

Læs mere om: Laminatgulv

Gulvbelægning

Linoleumsgulv

Et linoleumsgulv er lavet på naturlige materialer som kork, træ, harpiks og ikke mindst linolie. Det kan ofte reparere mindre ridser selv og er yderst slidstærkt og rengøringsvenligt, hvilket gør det populært mange steder. Gulvet er en smule hårdere end vinylgulv som du kan læse om herunder. Det gør gulvet kan se en smule mere realistisk ud, hvis dette skal immitere træ. Gulvet er nemt at holde med en støvsuger og en normal gulvvask. 

Læs mere om: Linoleumsgulv

Vinylgulv

Et vinylgulv består af vinyl, hvilket er et blandingsprodukt fremstillet på en kombination af blandt andet plastisk, råolie og klor. Vinylgulve er slidstærke og praktiske, da de blandt andet er nemme at rengøre og beskytter mod ridser og aftryk. Gulvet er desuden yderst praktisk i rum der ofte er enten våde eller skal rengøres, som eksempelvis badeværelset eller køkkenet. Vinylgulvet er let at holde rent og vaske, men kan være en smule overfølsomt for pletter med kraftig farve – som eksempelvis rødvin.

Læs mere om: Vinylgulv

Forskellige typer af trægulve

Trægulv er et begreb, der dækker over flere forskellige typer af gulve i træ. De mest populære er det klassiske plankegulv, skibsplankegulv, parket og stavparketgulve. Hvis du skal have lavet nyt gulv og du overvejer en langsigtet og slidstærk løsning? Så er det et trægulv du skal på jagt efter.

Plankegulv

Et plankegulv er et trægulv, der lægges som et fast gulv, hvor plankerne griber ind i hinanden. På hver planke vil der være fræset en kant, som den næste planke kan gribe fat i. Hver planke i et plankegulv vil være massiv, hvilket betyder at det modsat parketgulve er et stykke træ, hele vejen igennem. 

Det betyder at plankegulvet er en smule dyrere – særligt hvis dette udføres i en mørkere træsort. Omvendt er plankegulve ekstremt holdbare, og kan slibes og høvles flere gange, hvilket vil sige at du med stor sandsynlighed ikke skal tænke på udskiftning igen resten af dit liv, hvis du bliver boende.

Læs mere om: Plankegulv

Gulvtyper

Skibsplankegulv

Et skibsplankegulv er ligeledes et massivt trægulv. Udførelsen og plankerne er identiske med det normale plankegulv. Forskellen findes ved, at man ved skibsplankegulve placerer en elastisk gummifuge mellem brædderne. Fugen kan laves i mange farver, men vil klassisk blive lavet i enten sort eller hvid. Et skibsplanegulv er et gulv i høj kvalitet, der efter lægningen vil have en lang levetid. 

Læs mere om: Skibsplankegulv

Parketgulv

Et parketgulv fremstilles som udgangspunkt af mindre stykker hårdt træ, der efterfølgende sættes sammen i bestemte mønstre. Der findes forskellige typer af parketgulve, hvilket opdeles i antallet af “stave”, der får plads for hver planke. Et klassisk plankegulv vil være lavet af en stor stav, hvorimod parketgulve ofte vil være 2- eller 3 stavs. Altså vil du på hver gulvbræt kunne se det som værende to eller tre mindre stykker, placeret op af hinanden. Der findes ligeledes 1 stavs, hvilket i så fald består af et enkelt, smalt bræt. Dette kaldes ligeledes sildebensparket, da denne type parketgulv er oplagt til forskellige typer af mønstre.

Klassisk vil overfladelaget været lavet af massivt træ, der er modstandsdygtigt og slidstærkt. De underliggende lag vil så være lavet af gran, krydsfiner eller spånplade, hvilket sænker prisen på gulvet, kontra et massivt træ- eller plankegulv.

Læs mere om: Parketgulv

Sildebensparket

Der er ingen forskel i kvaliteten på henholdsvis sildebensparket og regulære parketgulve. Et sildebensgulv er ligeledes et parketgulv, der dog typisk laves med stavparket, hvilket er mindre stave eller “brædder”, så det kan blive lagt i et såkaldt sildebensmønster.

Et sildebensgulv er slidstærkt og vil holde i mange år, når først det er blevet lagt. Du skal dog være opmærksom på, at gulvet er en større investering når det skal laves. Det skyldes at det taget gulvlæggeren længere tid at udføre det mere avancerede sildebensmønster. 

Ønsker du en billigere udgave af sildebensparket? Så er det ligeledes muligt at få dette som klikgulv. 

Læs mere om: Sildebensparket

 

Sildebensparket

Prisen på et nyt gulv varierer bredt, afhængigt af hvilken type af gulv du ønsker. Prisen kan derfor variere fra få hundrede kroner pr. m2, til langt over 1000 kroner pr. m2. 

Det er svært at give et enetydigt svar på, hvilken type af gulve der er bedst. Ser vi på trægulve, så vil massive trægulve kunne holde i mange år. Ligeledes er beton eller epoxy gulve slidstærke. Valget afhænger af rummets funktion og ønsket om funktionalitet kontra stil og udseende.

Det er i bund og grund muligt at lægge gulv selv, med et flot resultat. Der er dog stor forskel på, at lægge et klikgulv, sammenlignet med eksempelvis et massivt trægulv. Har du ingen håndværksmæssig erfaring, så anbefaler vi hjælp fra en professionel gulvlægger til dit nye gulv.

Når et gulv knirker, så skyldes det at gulvet har givet sig en smule. Det betyder at selve brættet sidder løst og at sømmet har givet sig. Knirkende gulve fikses ved at eftersømme dem. 

Overlad arbejdet til en fagmand!

Vi håber naturligvis at du kunne bruge artiklen. Har du brug for en fagmand? Så har du på håndværkerpris.dk muligheden for at indhente 3 uforpligtende tilbud, i samarbejde med vores samarbejdspartner. Tilbuddet er gratis, uforpligtende og tager kun 5 min.

MODTAG dine GRATis TILBUD:

Vurder indholdet

Klik på en stjerne for at vurdere

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Antal stemmer 0

Bliv den første til at bedømme

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?